Toimintakertomukset
Toimintasuunnitelmat
Toimintasuunnitelma vuodelle 2024
Toimintasuunnitelma vuodelle 2023
Yhdistyksen säännöt
Monimuotoista vapaaehtoistoimintaa
Tyrvään-Vammalan yhdistys pyrkii edistämään sastamalalaisten lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. Järjestämme vapaaehtoisvoimin monimuotoista toimintaa lasten ja lapsiperheiden iloksi sekä toimimme heidän puolestapuhujanaan. Yhdistys mm.
-
luo kohtaamispaikkoja
-
tarjoaa sosiaalisia kontakteja
-
tarjoaa vertaistukea
-
järjestää yhteistä ohjelmaa koko perheelle
-
tarjoaa osallistumismahdollisuuksia eri elämänvaiheisiin lapsuudesta vanhuuteen
-
tarjoaa mahdollisuuden osallistua palkitsevaan vapaaehtoistyöhön
Teemme aktiivisesti yhteistyötä lapsiperheiden hyväksi muiden alueen toimijoiden, kuten Sastamalan kaupungin, Sastamalan seurakunnan, neuvolan ja muiden järjestöjen kanssa. Tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä alueen lapsiperheiden kesken. Toimintamme on kaikille avointa matalan kynnyksen toimintaa. Osallistuminen on yleensä ilmaista tai hyvin edullista, jotta kaikilla on mahdollisuus osallistua.
Yhdistyksen yleiskokous järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Kevätkokous on maalis-toukokuulla ja syyskokous loka-joulukuulla. Näihin on kaikilla yhdistyksen jäsenillä vapaa pääsy. Kokouskutsu toimitetaan jäsenkirjeessä ja/tai paikallislehdissä. Kokouskutsussa myös määritellään käsiteltävät asiat. Kevätkokouksessa mm. käydään lävitse edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Syyskokouksessa mm. valitaan uusi hallitus seuraavalle vuodelle. Kannattaakin tulla paikalle tutustumaan hallitukseen ja yhdistyksen toimintaan sekä päättämään asioista.
Perhekahvila on avoinna kerran viikossa kirjaston yläkerrassa sijaitsevasssa Kohtaamispaikka Vintissä keskiviikkoisin klo 10 – 12. Perhekahvila on lapsiperheiden kohtaamispaikka, josta löytyy jutusteluseuraa aikuisille ja leikkiseuraa lapsille. Tarjolla on virvokkeita ja leluja, kirjoja, lehtiä, pelejä ja askarteluvälineitäkin löytyy. Kahvilassa on vapaaehtoinen 2 € kahvimaksu. Pidimme myös iltaperhekahvilaa syyskaudella 2013 ja keväällä 2014.
Vuoden 2023 syksyllä aloitti toimintansa lauantaikahvila. Lauantaikahvila on avoinna kerran kuussa Kohtaamispaikka Vintissä lauantaisin klo 10-12. Ohjelma lauantaikahvilassa on hyvin samanmoinen kuin keskiviikonkin perhekahvilassa eli keskitymme rentoon yhdessä oloon ja vapaaseen puuhailuun yhdessä. Tarjolla on lisäksi vähän runsaampi aamupala, josta on sama vapaaehtoinen 2 € maksu.
Helmikuussa 2024 aloitti toimintansa myös pitkään odotettu isä-lapsikerho. Isä-lapsikerho kokoontuu Kohtaamispaikka Vintissä joka toinen tiistai klo 17-19. Lapsille on tarjolla mehua ja keksejä, aikuisille kahvia.
Kesäisin kun perhekahvila ja muut on tauolla, pidämme kerran kuussa puistotreffejä vaihdellen eri Sastamalan keskusta-alueen puistoissa. Ohjelmassa on vapaata leikkimistä puistossa ja jutustelua sekä virvokkeita ja pientä purtavaa.
Säpinäsunnuntait ovat koko perheen yhteisiä liikunnallisia hetkiä, joissa pääsee vapaasti puuhailemaan ja temppuilemaan koulun liikuntasalissa. Me otamme valmiiksi esille kaikenlaisia liikuntavälineitä, mutta tilaisuudet eivät ole ohjattuja vaan lapset leikkivät ja pelailevat yhdessä vanhemman kanssa.
Virtapiiri on äitien oma kerho, joka kokoontui vuosina 2016 - 2018 joka toinen viikko Seukulla. Virtapiirissä rentouduttiin äitiporukalla ja etsittiin yhdessä voimavaroja arjessa jaksamiseen. Kerhossa oli aina ensin vapaata seurustelua puolisen tuntia, jonka jälkeen ohjelmassa oli joka kerralla erilaista ohjattua ohjelmaa kuten liikuntaa, askartelua tai keskustelua tietystä aiheesta. Paikalla oli myös lapsiparkki, jonne voi jättää yli 2-vuotiaan lapsen. Vauvaikäiset voi pitää mukana oman harkinnan mukaan. Huittisten Säästöpankin hankerahoituksen turvin Virtapiiri-toiminta oli kävijöille täysin maksutonta.
Vuosina 2014 - 2016 toimi Terhokerho, jota pidettiin yhteistyössä SPR:n Vammalan osaston ja Sastamalan seudun museon kanssa. Terhokerho oli maksuton, kaikille avoin kohtaamispaikka, johon voi tulla yksin, jossa aikuiset ja lapset viettivät aikaa yhdessä ohjatun toiminnan parissa. Ohjelma painottui leikkimiseen, pelailuun ja askarteluun.
Lainaamotoiminta aloitettiin helmikuussa 2009!
Pääasiassa pienten lasten vanhemmille suunnattu kohtaamispaikka Perhepesä kokoontui kerran viikossa vuoden 2009 alusta vuoden 2014 toukokuuhun. Tarjolla oli tietoa ja opastusta mm. kestovaipoista ja kantoliinoista, kahvittelu- ja leikkiseuraa. Tämäkin toiminta pyöri täysin vapaaehtoisvoimin. Nyt Perhepesä on tauolla odottamassa että saamme uusia innokkaita vetäjiä.
Yhdistyksellämme oli pitkään myös oma kummipoika kansainvälisen kehitysyhteistyöjärjestö Planin kautta. Planin tavoitteena on parantaa pysyvästi kehitysmaiden lasten elinoloja. Kuukausittaisella kummimaksullamme toteutetaan erilaisia hankkeita kummilapsen yhteisössä. Hankkeilla tähdätään parantamaan elinoloja viidellä osa-alueella: terveenä kasvaminen, oppiminen, asuminen, toimeentulo ja yhteyksien rakentaminen.
Vuonna 2003 paikallisyhdistyksemme täytti 80 vuotta ja juhlavuoden kunniaksi päätimme muistaa jokaista vammalalaista vastasyntynyttä käsinkudotuilla villasukilla. Neuvola toimii kanssamme yhteistyössä ja hoitaa sukkien jakelun. Villasukkaprojekti sai niin hyvän vastaanoton että vapaaehtoisten kutojiemme suosiollisella avustuksella jatkamme sitä edelleen.
Osallistuimme monia vuosia MLL:n valtakunnallisiin varainkeruukampanjoihin kuten jokakeväiseen Lapset ensin -keräykseen.
Osallistumme vuosittain järjestettävään valtakunnalliseen Hyvä Joulumieli –kampanjaan, esim. jouluna 2019 jaoimme 60 lahjakorttia sastamalalaisille lapsiperheille. Tavoitteena on tukea vaikeassa elämäntilanteessa olevia lapsiperheitä ja tuoda heille jouluiloa. Perheille lahjoitetaan 70 euron suuruinen lahjakortti, jolla perhe voi ostaa ruokaa, makeisia ja lahjoja lapsille. Lahjakortteja on jaettu yhteistyössä neuvolan ja kaupungin sosiaalikeskuksen kanssa. Hyvä Joulumieli -keräyksen lsäksi olemme lahjoittaneet omia ruokalahjakortteja tarvitseviin perheisiin. Olemme myös jo useampana vuonna hankkineet kymmenille sastamalalaisille lapsille joulupaketit. Myös yksittäisiä avustuksia ja lahjoituksia pyynnöstä on jaettu mm. tukioppilaille ja lasten psykiatriselle poliklinikalle.
Vuoden 2021 syksyllä Rautaveden Nuorkauppakamari lähestyi yhdistystä ja kyseli olisiko meillä kiinnostusta jatkaa heidän perinteisen joulukeräyksensä järjestämistä kun heidän toimintansa oli päättymässä. Nuorkauppakamari on pitkään järjestänyt Joulupuu-nimellä kulkevan lahjakeräyksen, jolla kerätään joululahjoja vähävaraisille sastamalalaisille lapsille ja nuorille, lahjojen toimittamisen perille hoitaa kaupungin sosiaalikeskus. Yhdistyksen mielestä tämä oli ehdottomasti sellainen perinne jonka täytyy jatkua, joten lupauduimme tehtävään. Vuonna 2021 järjestimme keräyksen siis vielä yhdessä Rautaveden Nuorkauppakamarin kanssa yhdessä, mutta jatkossa siis vastuu keräyksestä siirtyy MLL:lle. Keräyksessä oli siirrytty paketeista lahjakortteihin vuonna 2020 ja lahjakortteja päätettiin kerätä jatkossakin turvallisuus- ja säilytysteknisistä syitä. Keräykselle tuli nimeksi Sastamalan joulukeräys.
Järjestämme lisäksi vaihtelevasti erilaisia lastentapahtumia ja retkiä sekä edullisia elokuvapäiviä.